Lüks’ün Tanımını Değiştiriyoruz – Ege Life

Türksal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Türksal ile inşaat sektörüne giriş serüveni ve gerçekleştirdiği projeler üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. ‘Lüksün tanımını değiştiriyoruz’ diyerek yola çıktıklarını anlatan Türksal, Katip Çelebi Üniversitesi’nin yakınında 7 bin 588 metrekare inşaat alanında 2 blokta toplam 96 dairenin bulunduğu bilgisini vererek; “İnşaata başladığımız her arsanın üzerinde sadece yeni bir bina değil, yeni bir güven inşa ettik. Yaptığımız binalar büyüdükçe, insanların ve finansman kuruluşların bize olan güvenleri de büyüdü. Ve Türksal İnşaat sadece bir inşaat şirketi markası değil, güven duygusunun yeni simgesi oldu” dedi.

-Öncelikle Murat Türksal kimdir, sizi daha yakından tanıyalım?

1971 İzmir’de doğdum. İlkokuldan Üniversiteye kadar İzmir’de okudum. Kendimi tam bir İzmirli olarak hissediyorum. Neredeyse askerlik hariç hiç İzmir’den dışarı çıkmadım. 9 Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. 7 sene kadar devlet memurluğu yaptım. İçimdeki girişimcilik ruhu hiç sönmedi. Benim ruhuma uygun bir iş olmadığına karar verdim. Hep kendi işimi kurma hedefim vardı.

-İnşaat sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz?

Üniversite öğrenciliği yıllarımda inşaat sektörüyle tanıştım. Sektöre en alt kademeden girdim. Bir yaz tatilinde kendimi harç taşırken buldum. Çimentoyla ilk o zaman tanıştım o beni kendine çekti. Daha sonrasında işe güçlü bir sermayeyle girmedik ama kişisel kredimizi kullanarak ilk etapta 10 daire inşaat yapabileceğim bir arsa satın aldım. Daha sonra kaba inşaatı bitirince satışa başladık ve talep gördü. Sektörü ve işimi çok seviyorum. Bizim başarımızın arkasında yatan sır verdiğimiz her sözü tutmamız ve aşırı çaba göstermemiz. Teslim sonrasında teslim süresine bakmadan müşteri memnuniyetini sağlamak adına servis hizmetlerinde çok iyiyiz. O alanda iddialıyız. O alanda yeni bir departman oluşturduk. Müşteri bize 3 iş günü içerisinde ulaşabilecek durumda.

-İlk olarak 10 daireyle nasıl başladınız?

Devlet memuruyken 2005 yılında Yeni Asır’da ki bir ilanla serüven başladı. 10 dairelik arsa satılık 25 milyara satılıktı. Benim 25 milyarım yoktu arsanın alımı için arabamı sattım. Daha sonra isabetli bir bölgeden inşaata başlamışız ki çok fazla talep gördü. Hedeflerimizi büyüttük 63 daireli İpek Sitesi’ni yaptık. Burayı da mal sahiplerine zamanından 6 ay önce teslim ettik. Ofisimize de özellikle kendi teslim ettiğimiz sitenin altına kurduk ve müşterilerimiz bizim dostlarımız oldu. Şimdi ne zaman aşure, sarma, börek gibi yemekler yapsalar bize de getiriyorlar. İpek Sitesi’nden sonra Harmandalı’da 72 dairelik İdeal Yaşam Evleri’ni yaptık. Bu bölgenin ilk yüzme havuzlu sitesi oldu. Şimdi ilk Açıkhava jakuzisi olan siteyi yapıyoruz. 96 dairelik projeyi de yıl sonunda teslim etmeyi düşünüyoruz. Açık hava sineması, barbekü alanları, spor salonu, yüzme havuzu ve basketbol sahası gibi imkanları olan güzel bir site. Bizim hedefimiz, konforlu, güvenli, yaşanabilir daireler yaparken, bu dairelerin satın alınmasının da mümkün olması. Herkes kaliteli konut üretiyor ama satın almak ve ulaşmak pek mümkün olmuyor. Bizim hedefimiz her zaman satın alınabilir fiyatlarla konut üretme oldu. Mesela 1+1 dairelerimizi 89 bin liradan satışa çıkardık. Bir sene geçmeden dairelerimiz aşağı yukarı yüzde elliye yakın prim yaptı. O anlamda yatırımcı açısından da cazip konutlar üretiyoruz. Şu an Yaşam Evleri’nin satışı tamamlandı. Her türlü konfor ve güvenlik düşünüldü. Yangın alarmı, hırsız alarmı, doğalgaza uyumlu altyapı, elektrikli panjurlar yapıldı. Burada da hedefimiz yüzme havuzlu, güvenlikli, otopark sorunu olmayan, siteler inşa edelim ama ulaşılabilir fiyatlar olsun. Yaptığımız konutlar oldukça talep gördü. Dikenin gülü var, bizim projelerimizin sıkıntısı da lokasyonu. Ama aynı daireler Mavişehir’de olduğu zaman 1 milyona çıkıyor.

-Neden Çiğli?

İtiraf etmek gerekirse tesadüf. Şuan yaptığımız bütün projeler 5 km lik bir yarıçap içinde. İnsanlar kalkıp çok iddialı laflar edebilirler çok kritik yaptık, burnumuz iyi koku alır diye. Hayır bizimki tamamen tesadüf. Ama bundan sonra ayakları yere basan strateji geliştirerek projeler geliştireceğiz. Hedef bölge olarak aklımda Çeşme ve Güzelbahçe var. O bölgelerde 200 daire kadar site inşa edecek arsa arayışımız devam ediyor.

-Çiğli, halkının gelir seviyesinin diğer bölgelere göre daha düşük olduğu bir ilçemiz. Bu düşüncenin size olumlu ya da olumsuz bir etkisi oldu mu?

Çiğli gelir seviyesi düşük olan vatandaşlarımızın yaşadığı bir bölge. Ama artık metropolde depreme dayanıklı, otopark sorunu olmayan, yaşanabilir bir konut sahibi olmak için 1 milyona yakın parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Dolayısıyla Çiğli’de yaşayan halktan ziyade metropolde yaşayıp konfor sahibi olmak isteyen insanlar tercih ediyor. Çiğli’yi cazibe merkezi haline getiriyor. Merkezde arsa veya arazi üretmek mümkün değil. Kentsel dönüşüm kapsamında da on daireli bir bina yıkılıyor yerine yeni on daireli bir bina yapılıyor. Dolayısıyla mevcut orada yaşayan halk oradan dışarı çıkmak istemiyor. Bence en önemli sorunlar binaların güvenliği ve otopark sorunu… Bu anlamda Çiğli’de yapılan konutlar hem metropole yakın, hem konforlu hem de satın alması kolay.

-Projelerinizi yaparken dikkate ettiğiniz özellikle üstünde durduğunuz sizi başarılı kılan etmen nedir?

Bu başarıyı yakalamamızdaki en büyük etmen, parayı birinci sıraya koymuyoruz. Tabi ki yaptığımız ticari bir iş para kazanma amacımız var ama bu bizim birinci önceliğimiz değil. Biz daha çok işimize yatırım yapmayı işimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Düşük kar marjı ile çalışmayı tercih ediyoruz, markamıza yatırım yapıyoruz. Bizi diğer firmalardan farklı kılan en önemli özelliğimiz ise , konut satın almayı kolaylaştırıcı banka anlaşmaları yapıyoruz. Bugün kredi faiz oranı 1.20 civarındayken bizde 0.89 faiz oranıyla müşterimiz anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi alabiliyor. Dönem dönem kredi masraflarını da karşılayarak masrafsız kredi sağladığımız zamanlar da oluyor.

-Çeşme ve Güzelbahçe projelerinden bahsettiniz başka projeleriniz olacak mı?

Şu anda Çiğli ‘de anlaşması yapılmış 150 dairelik bir proje alanımız var. Ancak imar revizyonunun tamamlanmasını bekliyoruz. Yeni bir proje müjdesi veremiyoruz ama arazi arayışımız devam ediyor.
-Müşterileriniz bu konuda tutumu, beklentileri, şikayete gelen, sizden farklı istekleri olan oluyor mu? Ya da müşterilerinizden öneri alıp projeye eklediğiniz oldu mu?
Konutları teslim ettiğimiz kişilere mümkün olduğunca tanışmaya çalışırım ama bazen fırsat bulamayabiliyorum. Ben de tanıştıklarıma ne yapsak daireler daha yaşanılır olurdu sorusunu sordum. Geri bildirim genel olarak kiler eksikliğiydi. Bizde bunu İdeal Yaşam Evleri projemize ekledik. Bu da müşterilerimiz tarafından çok beğenildi.

-Projelerinizde çıraklık-ustalık gibi bir sıralama yapacak olursanız nasıl sıralama yaparsınız?

Bana göre hepimiz, ömrümüzün sonuna kadar çırağız. Öğrenmeye açız, hem sektörel hem de kişisel gelişim için çaba gösteriyoruz. Sorunuza cevap vereyim, çıraklık eserimiz İpek Sitesi, İdeal Yaşam Evleri kalfalık eserimiz, Şanslı Evler ustalık eserimiz. Zaten Şanslı Evler’ i mart ayında teslim ettiğimizde güzel bir kokteyl düzenleyip havai fişeklerle bitirmeyi planlıyorum. Tüm çalıştığımız ekiplerin temsilcileri ve müşterilerimizle birlikte keyifli bir zaman geçirmek istiyoruz.

-Gelecekte Türksal İnşaat’ı nerede görmek istiyorsunuz?

Sektöre ilk başladığımda konut üretim hızım ayda bir daireydi. Daha sonra haftada bir daire hedefi koydum ve hedefimi gerçekleştirdim. Şu anda hedefim günde bir daire. Bu sayısal bir hedef asıl hedefim öyle bir sistem kurayım ki o sistem içerisinde herkes maliyetine ev sahibi olsun. Bu daireyi biz 100 liraya mal ettik bu daire 100 liraya sizin gibi karsız bir sistem. İlerleyen dönemlerde öyle bir amacım var. Ben insanlara ev satarken ailecek o mutluluğu görüyorum. Her satış yaptığımda da Gölcük depremi aklıma gelir. Ben bütün müşterilerime her zaman söylerim deprem anında sakın evden çıkmayın. Türksal İnşaat’ın binaları depremde bulunulacak en güvenli yer.